20 Nisan 2014 Pazar

iyi et nasil olmali , nerede yenir...

Et, hayatımda vazgeçemediğim gerçeklerden bir tanesidir. Kendim ve elbette benim gibi et severler için kaliteli et nasıl olmalı , satın alırken nelere dikkat edilmeli, kaliteli nerede yenir konularında biraz araştırma yaptım. MMMmmmmhhh... 



ET KALİTESİ

Et kalitesindeki ilk etkenin sağlıklı besi olduğudur. Kesim yapılacak hayvanların veteriner hekim kontrolünde yetiştirilmiş olması gerekir. Hayvanın türü, cinsi ve yaşının yanı sıra, özellikle kesim öncesi ve sonrası koşulların da etin kalitesinde önemli rol oynamaktadır.

Halk arasında kırmızı etin renginin koyulaştıkça tazeliğini yitirmiş olduğu yönünde bir inanç bulunduğunu, fakat bu inanç doğru olmadığını uzmanlar altını çiziyor.
Etin kırmızılık oranının hayvanın türüne, cinsine, yaşına, yetiştiği bölge ve beslenme şekline göre değişiklik gösterebileceğini ifade eden uzmanlar, “İnek eti soluk kırmızı, yağları ise limon sarısıdır. Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bölgeye göre renginde farklılık görülmektedir. Uzmanlar " Tüketicilerin renkle ilgili dikkat etmesi gereken husus, satın aldıkları etlerin birbirinden farklı tonlarda da olsa, açıktan koyuya değişen kırmızı renkte olmasıdır. Tüketiciler, kırmızı renkte olmayan, üzerinde bölge bölge koyu renk halkalar bulunan etlere karşı temkinli davransınlar, bu etleri tüketmemeye özen göstersinler" dedi.

Özellikle yaz aylarında yapılacak en büyük yanlışın eti dışarıda bekletmek olduğunu ve dışarıda bekleyen etin bakteri yuvası haline geleceğine vurgu yapan Gürbüz, “Alışveriş yaparken et ve et ürünlerini en son alınmalı, dışarıda bekletilmemelidir. Eve gelir gelmez de günlük kullanım miktarına göre parçalara ayırıp derin dondurucuda saklamak önemlidir. Donmuş etler çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

İstanbul 'da Et nerede yenir !!!

GÜNAYDIN ETİLER KASAP & STEAKHOUSE

Mekan 120 kişilik. Hem dekorasyonda hem de tüm yemeklerde Himalaya tuzu kullanılıyor. Himalaya tuzundan yapılmış duvarı, havayı iyonize ediyor, rahatlatıyor. Burada ‘et sushi’nin yanı sıra soğuk ve çiğ et olarak sunulan steak tarta ve carpaccio gibi seçeneklerin tadına bakabilirsiniz. T-bone, rib eye steak, file şato, Dallas steak, Portherhouse steak, New York steak, kuzu sırtı ve kuzu kafesi de en çok sipariş edilenlerden. Fiyatlar 12-140 lira. Müdavimleri arasında Hülya Avşar, Bülent Ersoy gibi sanatçılar ve futbolcular var. Her gün sabah 09.00’dan akşam 24.00’e kadar hizmet veriyor. (212) 265 52 52

Adını ustasından alıyor
BEYTİ

/_np/0694/15710694.jpg
İstanbul Florya’daki 500 kişilik mekanın en meşhur yemeği beyti. Ama geleneksel beyti kebap gibi değil, kuzunun sırt kısmından hazırlanıyor. Diğer adı kuzu sırt bonfile. Yaprak gibi çıkarılan et, bir parmak kalınlığında kesilip kürdanla tutturuluyor, marine ediliyor, ızgara yapılıp servis ediliyor. Adı Türkiye’de ilk defa ete ismini veren usta Beyti Güler’den geliyor. T-bone steak, ızgara ve kebaplar bulunuyor. İştahlı biri ortalama 100 lira ödeyerek çıkabiliyor. Pazartesi hariç her gün sabah 12.00’den gece 00.00’a kadar açık. (212) 663 29 90

Tereyağında special deneyin
NUSRET-ET STEAKHOUSE ETİLER
90 kişilik restoran haftanın yedi günü öğlen 12.00’den gece 00.00’a kadar açık. Sahibi Nusret Gökçe, her bir misafirine tek tek ‘canlı mönü’ olarak yardımcı olduğundan, masalarda klasik mönü bulunmuyor. Restorandaki etlerin özelliği bir ay dinlendirilmiş olarak servis edilmeleri. Mönüde T-bone steak, dana pirzola, Dallas steak, kuzu T-bone, kuzu steak, Nusret kasap köfte gibi seçenekler var. Nusret special, en çok sipariş edilen ürünlerden, tereyağında servis ediliyor. Ürünlerin fiyatları kişi başı 60-100 lira. (212) 265 30 37

Özel sucukları meşhur
TUZLA ETÇİİ THE BUTCHER SHOP & STEAKHOUSE
Yazlık bahçesiyle 160 kişilik. Steak’leri deniz tuzu ve zeytin yağıyla iyice marine edildikten sonra, her iki tarafına da yüksek ısıdaki döküm ızgarada kare şeklinde mühür vurulup kabuk bağlaması sağlanıyor. Damak tadınıza göre pişirilip haşlanmış patates, ızgara soğan ve sebze garnitürüyle servis ediliyor. En çok tercih edilen ürünleri Dallas steak, T-bone steak, rib-eye steak, şaşlık tenderloin steak ve özel sucuğu. Hellim peynirli, Antep fıstıklı ve cevizli doğal özel sucukları bulunuyor. Bir porsiyon etin fiyatı 42-28 lira. Bir porsiyonda 550 grama kadar et bulunuyor. (216) 447 50 20

Mustafa Koç da yiyor
DÜKKAN ARMUTLU
Küçükarmutlu’daki restoran 54 kişilik. Öğlen 12.00’den gece 00.00’a kadar hizmet veriyor. Müdavimleri arasında Mustafa Koç, Mustafa Erdoğan, Gülben Ergen, Beyazıt Öztürk, Okan Bayülgen, Tamer Karadağlı gibi isimler var. Etleri 28 gün kuru dinlendirme yöntemine göre hazırlanıyor, marine işlemi uygulanmıyor, kömür-odun ateşinde pişiriliyor. Enginar salatası, elma kurulu sosisi ve iste pişmiş dana bacon’ı da meşhur. Yemeklerin ortalama kişi başı fiyatları 75-80 lira. (212) 277 88 60

Kobe beef’i Japonya’dan ithal
BEEVES BUTCHER & STEAKHOUSE
İstanbul Şaşkınbakkal’daki 350 kişilik mekan her gün sabah 08.00’den son misafirin gittiği saate kadar açık. Etleri kendi çiftliklerinden. Atölyelerinde kasaplar denetiminde işlenip özel odalarında 28 gün dinlendiriliyor, servise hazır oluyor. Süt dana sırt, en çok sipariş alan et. Japonya’dan getirdikleri ‘kobe beef’ de spesiyalleri arasında. Fiyatlar 30-80 lira. Kobe beef’in porsiyonuysa 160 lira. Müdavimleri arasında Levent Üzümcü, Billur Kalkavan, Semih Saygıner ve Osman Yalçın gibi isimler var. Ayrıca birçok ünlü firma da atölyelere katılım sağlıyor. (216) 411 35 15

Bu mevsim kuzu pirzola
MABEYİN
Üsküdar Kısıklı’daki Mabeyin Restaurant 770 kişilik, her gün öğlen 12.00’den gece 23.00’e kadar açık. Geleneksel Güneydoğu mutfağının yanı sıra antrikot, kuzu madalyon, dana pirzola ve bonfile gibi çeşitleri ilgi görüyor. Şu sıralar mevsimin uygunluğundan dolayı kuzu pirzola ön planda. Süt kuzusu bütün halde geldikten sonra kaburgaları parçalanıp pirzola kısmı çıkarılıyor, tuz ve yağla marine edildikten sonra ızgara ateşinde pişirilerek servis ediliyor. Müdavimleri arasında Şansal Büyüka, Hıncal Uluç ve Mustafa Erdoğan gibi var. Yemek fiyatları ortalama kişi başı 60 lira. (216) 422 55 80

Türk usulü Amerikan
KASAP OKTAY USTA
İstanbul Çekmeköy’deki Kasap Oktay Usta, her gün sabah 09.00’dan akşam 09.00’a kadar hizmet veriyor. Izgara ve şinitzel gibi ürünlerin yanı sıra İtalyan Rosto ve kuru, dinlendirilmiş etten yapılan T-bone, New York, Dallas steak gibi ürünleri rağbet görüyor. Dev hamburgeri de meşhur. Amerikan yiyecek geleneğini yerli etle birleştirmesiyle tanınıyor. Fiyatları ortalama 28-66 lira. Zeki Alasya, Zara ve Vedat Milor da müdavimi. (216) 641 41 13
Siyasetçilerin uğrak yeri
BUTCHA ÇAYYOLU STEAKHOUSE
İçinde kasap ve şarküteri satış ünitesi bulunan restoran 260 kişilik. Her gün sabah 10.00’dan gece 00.30’a dek açık. Ünlü müdavimleri arasında genellikle siyasetçiler var. Restorandaki etler marine edilmiyor. En ünlü ürünleri Şehmus Usta’nın kendine has tarzıyla Chopped Steak ve Butcha’nın spesiyali Kuzu Kuzu. Kişi başı 60-90 liraya doyuluyor. (312) 241 45 43

Beyaz şaraplı R&B Steak
%100 RESTORAN
Denize sıfır bahçesinde 90-120, iç mekanındaysa 98 kişiyi misafir edebilen %100 Restaurant, İzmir Konak’ta her gün 10.00-00.00 arası hizmet veriyor. En popüler yemeği ‘R&B Steak’. Özel hazırlanıp, 28 gün dinlendirilmiş sosunda beyaz şarap var, röşti patatesle servis ediliyor. Porçini mantarlı dana madalyonları da bir başka rağbet gören et yemeği. Fiyatlar 38-45 lira arasında. Müdavimleri arasındaHülya Avşar, Sibel Can ve Sarp Apak var. (232) 441 55 93

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder